I gamle dage satte man altid de fineste ejendele og pyntegenstande på øverste hylde i stadsstuen. De skulle ses af samtiden, de gav status og viste husets stand for omverdenen.

Chilierne fra “den øverste hylde” - eller de såkaldte Superhots -  kommer fra arten Capsicum Chinense og er de stærkeste i capsaicinens verden. De er tynd-væggede (altså uden ret meget frugtkød) og består hovedsageligt af Bhut Jolokiaer, Nagaer, Trinidad Scorpions, Bhutlah’er, Carolina Reapers og 7 Pods plus et utal af andre kryds og hybrider. De har en Scoville-værdi på over 700.000 SHU.

"Alle, der har smagt en chili fra øverste hylde, vil give mig ret i, at det ikke er noget, man glemmer de første par dage! De stærke chilier ER meget stærke." (Chili Klaus)

Chocolate Bhutlah

BHUT JOLOKIA OG NAGA (CAPSICUM CHINENSE)
En superhot chili, der tidligere var at finde i Guiness rekordbog som verdens stærkeste chili med en værdi på 1.047.000 SHU. Den hedder også Bih Jolokia, Naga Jolokia. De nævnes ofte under fællesnavnet Ghost Peber. Det navn har de fået, fordi ens sjæl angiveligt forsvinder, når man spiser en Ghost peber. Jolokia og Naga stammer fra de nordøstlige provinser i Indien og dyrkes i dag kommercielt i Assam-provinsen i Indien.

YELLOW BHUT JOLOKIA (CAPSICUM CHINENSE)
En gul variant af den røde Bhut Jolokia. Ikke helt så stærk, men smuk og stærkere end f.eks. Fatalii.

WHITE BHUT JOLOKIA (CAPSICUM CHINENSE)
En smuk cremehvid variant med smagsnoter af citrus.

CHOCOLATE BHUT JOLOKIA (CAPSICUM CHINENSE)
Samme styrke som Bhut Jolokia, men med en sødere undertone. Utrolig velsmagende chili med masser af varme.

CHOCOLATE SCORPION (CAPSICUM CHINENSE)
Smuk med smuk på chilifrugt. En mulat-chili fra den allerøverste hylde og en af de smukkeste chilier, jeg kender. Ikke kun styrken, men også chokoladefarven og den søde smag får din mund til at løbe i vand.

KING NAGA (CAPSICUM CHINENSE)
Her er tale om en monsterchili med mere af det hele. Den stammer fra Indien og Bangladesh og har den samme styrke som Naga Morich. Det lokale Nagafolk kalder chilien for Chaibe, hvilket refererer til en person med høj status, en stammeleder eller en konge. Chilien bliver betragtet som den mest delikate af alle Nagaer og er også værdsat på grund af dens mulige medicinske egenskaber.

BLACK NAGA (CAPSICUM CHINENSE)
Black Naga er en spændende, mørk udgave af Naga. Den har en meget fyldig aromatisk, næsten solbæragtig smag. Black Naga er ekstremt stærk, men sætter du tænderne i den, vil den varme mere, end den vil stikke. Når varmen er væk, har du endorfinrusen tilbage, så en lille tur på divanen er måske nødvendig. Stor og stærk plante.

TRINIDAD 7 POD OG TRINIDAD SCORPION (CAPSICUM CHINENSE)
Legendariske chilier fra Trinidad, som langsomt er blevet meget populære. Det er ikke uden grund – de har nemlig en fantastisk aroma og en utrolig styrke. Begge chilier er meget smukke, og de elsker sol og varme og passer perfekt i en krukke.

TRINIDAD 7 POD DOUGLAH 7 POD PRIMO (CAPSICUM CHINENSE)
Ved et tilfælde falder den chiliinteresserede guitarist Primo over 15 Naga Morich frø på eBay. På samme tid får han foræret frø fra chilien 7 Pod fra Trinidad af en anden ven. Primo tænker, logisk nok, at ekstrem styrke krydset med ekstrem styrke må give absurd ekstrem styrke. Ud af den vanvittige krydsning mellem en Naga og en 7 Pod opstår 7 Pod Primo. En fantastisk chili med en ligeså fantastisk aroma.

TRINIDAD 7 POD DOUGLAH (CAPSICUM CHINENSE)
En chokoladeversion af Trinidad 7 Pod. Lad ikke chokoladefarven snyde dig, for den er ekstrem stærk. På Trinidad kalder man blandede racer for Douglah. På Trinidad bor der mennesker fra Indien, Afrika og Latinamerika. Denne chili har jeg spist sammen med Hella Joof. Den nev godt – lidt ligesom en fødsel, blev vi enige om.

TRINIDAD SCORPION BUTCH T (CAPSICUM CHINENSE)
Et skorpionstik – simpelthen. Scorpion-chilierne er fra allerøverste hylde! De er uhyggelig stærke, men også meget smagfulde. De er buttede og har ofte en lille hale, der minder om en skorpions hale. Chilierne bliver dyrket i USA og er meget populære i forskellige chilisaucer og andre chiliprodukter. På Trinidad bliver de brugt til militære formål, bl.a. tåregas, og som tilsætning i skibsmaling, da de angiveligt afholder rurer fra at vokse på bunden af bådene. Der er to andre stammer af Trinidad Scorpion, hvoraf den ene hedder Morouga. Prøv f.eks. tørret Trinidad Scorpion Butch T.

CAROLINA REAPER (CAPSICUM CHINENSE)
Med en vindstyrke på 15 (2.200.000 SHU) er denne chili verdens nye Number One. HP22B (Higher Power, pot 22, plant B.) Det var denne chili, som var tæt på at gøre det af med Bubber. Med en gennemsnitsstyrke på mere end 1.500.000 SHU er Carolina Reaper som pigtrådsmusik uden musik.

Carolina Reaper er en hybrid mellem en og er fremavlet af Smokin’ Ed fra South Carolina. Man skal være MEGET forsigtig med Carolina Reaper! Den er virkelig stærk og man kan ofte mærke den på fingrene i flere dage. Til gengæld har den trods styrken en dejlig sød og frugtig smag, så moderater mængder af Carolina Reaper pulver eller tørret Carolina Reaper fungerer rigtig godt i mange retter, salsaer og som kondiment.